Zo voorkom je bevroren waterleidingen

De winter is in aantocht en dat betekent dat waterleidingen kunnen bevriezen met flink wat schade als gevolg. Regelmatig worden in de winter meldingen gedaan van waterschade door vorst. Om dit te voorkomen, geven we je graag wat tips!

Hoe kan je nu een bevroren waterleiding voorkomen?

Bij vorst kunnen leidingen in en rond je huis bevriezen én zelfs scheuren. Dit kan voor grote schade zorgen aan je muren én inboedel.

We geven je hieronder 5 tips om dat te voorkomen:

1.  Isoleer je waterleidingen

Gebruik hiervoor isolatiemateriaal of bedek ze met een deken.

2.  Maak ruimtes tochtdicht

Zorg ervoor dat de ruimtes waar de watermeter en de hoofdkraan zich bevinden volledig tochtdicht zijn. Bescherm hierbij de hoofdkraan met isolatiemateriaal.

3.  Zet de thermostaat op de juiste temperatuur

Zet de thermostaat bij vorst ’s nachts of als je er niet bent, niet lager dan 14 graden. Het kan ook verstandig zijn om alle radiatoren een klein beetje open te draaien.

4.  Draai leidingen dicht

Maak slecht geïsoleerde leidingen die je niet vaak gebruikt leeg en draai ze dicht. Bijvoorbeeld de leidingen buiten en de kraan in de tuin.

5.  Controleer scheurtjes

Controleer op eventuele scheurtjes in leidingen. Heb je een scheur gevonden? Sluit de watertoevoer goed af en contacteer een loodgieter.

Wat met een bevroren leiding?

Komt er geen water uit de kraan of blijft de radiator koud wanneer het vriest? Dan is de kans groot dat de leidingen bevroren zijn. Een bevroren leiding die je weer ontdooit kan waterschade veroorzaken.

Wat kun je dan doen?

Stap 1

Draai de hoofdkraan dicht zodat het water wordt afgesloten.

De hoofdkraan bevindt zich meestal in de meterkast of onder een luik achter de voordeur.

Stap 2

Ga na of leidingen bevroren of gescheurd zijn, dit vooral op onverwarmde, slecht geïsoleerde plaatsen. Zie je ergens een scheurtje? Neem voordat je begint met het ontdooien van de leidingen contact op met je loodgieter.

Een bevroren waterleiding ontdooi je zo:

●      Zet de verwarming in de ruimte aan;

●      Open een raam of luik;

●      Plaats een elektrische kachel;

●      Omwikkelen de leiding met een doek die doordrenkt is met warm water;

●      Of met een haardroger.

Stap 3

Plaats emmers onder de kranen en zet de kranen weer open.

Stap 4

Open de hoofdkraan voorzichtig. Wanneer de leiding ontdooid is kan je voorzichtig de hoofdkraan openen. Is er een lek? Vang het water op, draai de kraan weer dicht en neem contact op met een loodgieter.

Stap 5

Controleer de volledige leiding eens deze helemaal ontdooid is. Als er lekkages zijn neem dan maatregelen om bevroren leidingen in de toekomst te voorkomen.

Waterschade is dat gedekt?

Er zijn verschillende woonverzekeringen die waterschade dekken door bevroren leidingen. Om er zeker van te zijn dat dit ook voor jouw situatie geldt, raden we aan om de polisvoorwaarden van je verzekering na te kijken. Ben je niet zeker? Neem dan contact met ons op.

Een Inboedelverzekering dekt in sommige gevallen ook schade bijvoorbeeld meubels of tapijt, vraag ook dit na.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat je leidingen in orde zijn en dat je verzekeringen aangepast zijn aan jouw persoonlijke situatie.

Terug naar het overzicht