Checklist reizen en geld
Zorgeloos genieten op reis met een goede voorbereiding!
Lees hier onze tips over reizen en geld.
- Geld lenen om op reis te gaan, is geen goed idee. Je moet als je terugkomt nog je reis verder afbetalen, terwijl die achter de rug is. Heb je nog geen spaargeld en wil je toch op reis gaan? Leg er dan maandelijks een deel van je inkomen voor opzij.
- Overweeg je toch te lenen om op reis te gaan? Wees dan toch voorzichtig. Als je nu niets opzij kan zetten voor de reis, zal je waarschijnlijk je lening niet kunnen terugbetalen eens je terug bent.
- Overweeg om een reis- of annulatieverzekering af te sluiten. Een reisverzekering beschermt je tegen risico’s op vakantie, bv. als je gerepatrieerd moet worden. Een annulatieverzekering dekt voornamelijk risico’s voor je vertrek, bv. als je niet kan vertrekken omdat je ziek bent. Informeer gerust vrijblijvend bij ons welke verzekering best past bij uw situatie. Aan een boeking met een kredietkaart is soms een annulatieverzekeringverbonden. Informeer je daarover om dubbele verzekering te vermijden.
- Vaak dekt het ziekenfonds bepaalde ziektekosten in het buitenland, maar niet in alle situaties alsook een beperkt bedrag. Controleer voor je vertrek welke dekkingen je ziekenfonds precies biedt. Misschien heb je ook documenten nodig als je naar het buitenland gaat? Vraag dat tijdig na bij je ziekenfonds.
- Als je met de auto op reis gaat, kan het nuttig zijn je te verzekeren voor pechverhelping. De pechverhelper zorgt voor een vervangwagen en zelfs logies als je auto defect raakt in het buitenland.
- Schat vooraf in hoeveel geld je zal nodig hebben. Je kan dan je betaalmiddelen spreiden: een gedeelte in cash in de plaatselijke munt, een gedeelte via een debetkaart of een kredietkaart.
- Hoe exotischer het geld, hoe vroeger je het bij je bank of wisselkantoor moet bestellen. Voor de gangbare wisselkoersen vind je op internet handige tools. Soms is het niet mogelijk in België aan een lokale munt te geraken. In zo’n situatie controleer je best of euro’s of Amerikaanse dollars ter plaatse gemakkelijke aanvaard of gewisseld kunnen worden.
- Deviezen kosten meer aan het loket dan de officiële wisselkoers. Banken en wisselkantoren rekenen een wisselkost aan. Tarieven vergelijken kan de moeite zijn. Hou er rekening mee dat het niet altijd voordeliger is om in België deviezen aan te kopen.
- Neem steeds je gewone bankkaart (een debetkaart) mee op reis. In de meeste Europese landen zal je dankzij de Maestrofunctie kunnen betalen net zoals thuis. Vaak is de Maestrofunctie buiten Europa geblokkeerd. Vraag aan je bank die te deblokkeren als je een verre reis wil maken. Je kan dat vaak ook zelf deblokkeren via je online banking systeem.
- Een kredietkaart is een handig extra betaalmiddel op vakantie. Als je een lange reis maakt, kan je vragen de limiet op je kredietkaart (tijdelijk) te verhogen. Daarvoor moet je naar je bankkantoor, waar men meestal je laatste loonstrookje(s) zal vragen.
- Binnen de eurozone is het meestal goedkoper om te betalen en geld af te halen met je gewone bankkaart. Buiten de eurozone is de kredietkaart vaak de goedkoopste oplossing. Informeer!
- Neem onze contactgegevens en pechverhelpingsdienst mee. Sla ook het telefoonnummer van CardStop (+32 70 344 344) op in je GSM. Zo hoef je daar niet naar te zoeken als je kaart verloren gaat of gestolen wordt.
- Als je in het buitenland in de problemen komt en al je betaalmiddelen zijn uitgeput, kan je als noodoplossing een beroep doen op een geldtransfer door een familielid, via bv. via Western Union, Moneytrans of Moneygram.
- In heel uitzonderlijke gevallen kunnen de Belgische ambassades en consulaten een oplossing brengen als je in het buitenland volledig zonder geld zit, bv als je van alles beroofd bent. Zorg dat je ook deze contactgegevens genoteerd hebt.
Veel reisgenot!
Uw makelaar,
Steeds tot uw dienst
Bron: Wikifin
.
Terug naar het overzicht