3 Tips voor uw kotstudent

Start uw zoon of dochter binnenkort aan de hogeschool of universiteit en gaat hij/zij hierbij op kot? Lees dan zeker onderstaande tips die hen en u kunnen helpen om het kotleven goed door te komen!

 

1.     Controleer uw verzekeringen

Een familiale verzekering dekt enerzijds de onkosten van schade aan derden, veroorzaakt door alle personen van een gezin die onder één dak wonen. Anderzijds verzekert deze ook uitwonende kinderen van u zelf of van uw partner met wie u samenwoont, zolang de kinderen geen eigen gezin hebben en voor hun onderhoud van u afhankelijk zijn.

Een familiale verzekering dekt meestal ook de onkosten van gebouwen waarvoor u aansprakelijk bent. Het gaat dan ook om een tweede woning en een studieverblijf waarvan u eigenaar bent of die u huurt. Hieronder valt dus ook het studentenkot van uw kind. Geef ons dus zeker door wanneer uw kind op kot gaat.

Een brandverzekering is uiteraard ook noodzakelijk, zodat u de inboedel maar ook de huurdersaansprakelijkheid (schade door brand, water, ontploffing tv, water dat naar de buren sijpelt, uitslaande brand,…) goed heeft verzekerd. Bij een aantal brandverzekeringen is de inboedel en de huurdersaansprakelijkheid van uitwonende kinderen mee verzekerd.

Daarnaast is de inboedel van een studentenkot (meubels, laptop, smartphone,…) vaak meeverzekerd in uw eigen woningverzekering, al controleert u best of dat effectief het geval is. Ga daarbij ook na of het verzekerde kapitaal volstaat om uw eigen inboedel en die van uw zoon of dochter te dekken

 

​Vergeet niet om een extra diefstaldekking af te sluiten voor de spullen van uw student, want de diefstaldekking van uw woningverzekering geldt niet of slechts beperkt voor een studentenkot..

 

Naast voorgaande is het zeker ook interessant om een ongevallenverzekering af te sluiten voor de leden van uw gezin. Een familiale verzekering dekt immers alleen de onkosten van schade aan derden, niet van onkosten waar u zelf mee te maken krijgt.

Gaat uw kind naar het buitenland? Contacteer ons dan zeker even zodat wij kunnen nagaan of uw kind ook daar optimaal verzekerd is.

 

2.     Leer uw student omgaan met geld

Wikifin ontwikkelde een handige budgettool voor studenten. Zo leert uw student zelf omgaan met zijn/haar geld. Via deze link kunt u de budgettool gebruiken.

 

3.     Veiligheid

Controleer het studentenkot op veiligheid. Is er een brandblusapparaat aanwezig, waar is de nooduitgang, is de fiets van uw kind gegraveerd,…? Daarnaast is het handig om een kaartje of een geplastificeerd briefje mee te geven met noodnummers op. Dit briefje kan uw student aan zijn/haar prikbord hangen.  

 

Meer weten?

Wilt u weten of uw kind goed verzekerd is? Vraag ons om vrijblijvend advies.

Terug naar het overzicht