Veilig fietsen naar het werk in koud weer.

We gaan steeds vaker met de fiets naar het werk. Fietsers zijn echter zwakke weggebruikers. Daarom is het van groot belang om in te zetten op een fietsvriendelijke en -veilige toegang tot het bedrijf. Zeker nu de dagen korter worden en fietsers steeds vaker in het donker rijden.

Risico’s

Uit cijfers van VIAS blijkt dat het aantal kilometers dat met de (elektrische) fiets wordt afgelegd tussen de eerste helft van 2019 en de eerste helft van 2022 met 25% is gestegen.

Jammer genoeg vertaalt dit zich ook in de arbeidsongevallencijfers waar er een sterke toename merkbaar is van het aantal fietsongevallen. Fietsers hebben, na motorrijders, het hoogste risico op ernstige of dodelijke verwondingen per afgelegde kilometer. Zo hebben fietsers een risico per kilometer dat 23 keer hoger ligt dan dat van een gemiddelde autobestuurder. Daarnaast lopen e-bikers meer kans om ernstig gewond te raken dan klassieke fietsers. Volgens de laatste Verkeersveiligheidsbarometer van Vias Institute is het aantal fietsdoden ter plaatse op onze wegen in de eerste 9 maanden van 2022 gestegen van 31 naar 49. Dat is het hoogste aantal van de afgelopen 10 jaar.

Toegang en terrein

Wil je zorgen voor een fietsvriendelijke en veilige toegang tot het bedrijf? Hou dan rekening met volgende zaken:

Waarop letten bij het inrichten van fietsenstallingen?

Een veilige fiets

Handige uitrusting:

Waar kun je als fietser zelf op letten?

Is je fiets in orde?

IJzel en sneeuw?

 

Bron: Baloise

Terug naar het overzicht