Rijden met de auto van iemand anders: ben je aansprakelijk voor schade?

Wie heeft het nog nooit meegemaakt? Tijdens een lange autorit het stuur overnemen, een vriend helpen verhuizen met een geleende bestelwagen, of je opgeven als Bob en iedereen naar huis brengen met de auto van een vriend.

Niets dan goede bedoelingen. Maar vaak wordt vergeten dat de bestuurder aansprakelijk is voor de auto waarmee hij rijdt. Bij ongevallen leidt dat vaak tot vervelende situaties.

Sam P., 27 jaar, Leuven:
“Een vriend had teveel gedronken. Dus stelde ik voor om hem naar huis te rijden met zijn wagen. Onderweg ben ik tegen een andere wagen gebotst. Ik snap dat mijn vriend kwaad is, maar moet ik echt voor de kosten opdraaien? Ik heb deze vraag aan verzekeringsmakelaar gesteld.”

Het advies van onze expert

Als bestuurder ben je wel degelijk aansprakelijk voor de schade die je toebrengt aan de auto waarmee je rijdt, ook al is iemand anders de eigenaar. Ga na of de auto omnium is verzekerd, en of het verzekeringscontract een “Bob-garantie” heeft. Zowel de eigenaar van de auto als de bestuurder kunnen zo’n “Bob-garantie” hebben. Deze garantie dekt de materiële schade die de BOB-bestuurder veroorzaakt, ook als hij geheel of gedeeltelijk aansprakelijk is.

Het resultaat

De leerpunten

 

Bron: Legal Village

 

Terug naar het overzicht