Reizen met de trein. Wat zijn de regels?

Reizen met de NMBS

Bagage

Elke reiziger mag drie stuks bagage meenemen met een maximum gewicht van 30 kilogram in totaal. Aktetassen, rugzakken en reiskoffers mag je gratis meenemen maar moeten worden opgeborgen in de voorziene ruimte onder of boven de zitplaats. Dit geldt ook voor rolstoelen, kinderwagens, plooifietsen, steps en sportuitrusting. Voor gewone fietsen, segways en andere vervoersmiddelen geldt een toeslag van €4 per enkele reis.

Huisdieren

Kleine huisdieren mogen gratis meereizen, mits ze in een mand, kooi of kist met maximale afmetingen van 30x30x55 cm worden vervoerd. Blindengeleidehonden en assistentiehonden reizen ook gratis. Honden aan de leiband mogen betalend meereizen. Ze mogen echter geen hinder of gevaar vormen voor andere passagiers.

Reizen met de Eurostar

Bagage

Lees de regels voor bagage qua gewicht en afmetingen na op de website van Eurostar. Zo heb je steeds de meest recente info. Alle bagage moet gelabeld zijn en opgeborgen worden in de voorziene ruimtes. Grote stukken zoals fietsen, muziekinstrumenten en sportuitrusting moeten in een hoes van maximaal 2 meter en u moet deze zelf kunnen dragen.

Huisdieren

Op de Eurostar van en naar Londen zijn geen dieren toegestaan, behalve blindengeleidehonden die voldoen aan strikte voorwaarden vanwege de quarantainevoorschriften in het Verenigd Koninkrijk.

Op de Eurostar tussen België, Nederland, Duitsland en Frankrijk mogen kleine katten en honden van minder dan 6 kg gratis mee in een kooi van maximaal 45x30x25 cm. Blindengeleidehonden reizen eveneens gratis, maar moeten gemuilkorfd zijn. Gemuilkorfde honden aan de leiband zijn betalend (€30 per enkele reis). Uitzondering: op de Eurostar Sneeuw en Eurostar Zon zijn geen dieren toegestaan.

Verboden voorwerpen

Hou voor internationale reizen rekening met de geldende douanevoorschriften en invoerrechten. Op de website van Eurostar vindt u een lijst van verboden voorwerpen.

Enkele tips om met de trein te reizen

Reizen met de trein is vooral handig voor citytrips aangezien de stations grotendeels in of nabij het centrum van de stad gesitueerd zijn. De trein is een heel ecologisch transportmiddel, maar hou er rekening mee  dat de tarieven (helaas) meestal hoog zijn.

Terug naar het overzicht