Op naar een lagere energiefactuur

We zetten de verwarming opnieuw een paar graden hoger. Dat is knus, maar het vraagt ook energie. Een gezin spendeert jaarlijks gemiddeld 2.000 euro aan gas en elektriciteit. Te veel, vind je? Hier zijn 5 manieren om energiezuiniger te gaan leven en je energiefactuur omlaag te krijgen.

Stap 1: neem een goede start met een laag E-peil

Hoe lager het E-peil van je huis, hoe minder energie je nodig hebt. Het E-peil van nieuwe huizen mag vanaf 2021 nog maximaal E30 bedragen. Daar houd je uiteraard rekening mee als je begint te bouwen.

Maar hoe krijgt je in een bestaand huis het E-peil omlaag? Er is eigenlijk maar 1 manier en dat is van onder tot boven isoleren: vloeren, gevels, ramen, zoldervloer en dak. Voor zo’n grondige energetische renovatie kun je premies krijgen en verminderingen op de onroerende voorheffing.

Hier vind je een overzicht van de premies en verminderingen:

Stap 2: haal energie uit de natuur

Zodra je huis goed geïsoleerd is, krijgt elke volgende stap extra effect. Je zonnepanelen  zullen beter renderen en je zonneboiler en warmtepomp betalen zichzelf sneller terug. Deze installaties halen de energie uit zon, water, lucht of de warmte van de grond, waardoor je veel minder betaalt om je huis en je water te verwarmen.

Je kan trouwens nog meer organisch materiaal gebruiken om energie op te wekken: houtpellets bijvoorbeeld voor een pelletkachel en een pelletketel. Of wat dacht je van een biomassaketel, die het water in huis verwarmt met de energie die vrijkomt bij de ontbinding van hout, graan, stro of ander organisch materiaal. Je kan zo’n ketel gewoon installeren zonder de leidingen te hoeven vervangen.

En wat je verzekering betreft: vraag na of je zonnepanelen en andere eco-installaties automatisch meeverzekerd zijn, zelfs tegen diefstal.

Stap 3: leg energievreters aan banden

Weet jij welk toestel in je huis het meeste energie verbruikt?

Er bestaan verschillende apps om per apparaat het energieverbruik te meten. Veel kans dat deze toestellen je energieverbruik doen pieken: je elektrische boiler, je oude koelkast of diepvriezer, je vaatwasmachine, je droogkast, maar ook je airco en je verlichting.

Zodra je de energievreters kent, kun je ze bewuster – lees minder, of ’s nachts – gebruiken.

Heel concreet:

Stap 4: let op de details

Nadat je goed hebt geïsoleerd, energie uit de natuur hebt gehaald en het energieverbruik van je apparaten hebt gereduceerd, komt het aan op details.

Stap 5: werk aan je mindset

Zo, je huis en de apparaten zijn zo energiezuinig mogelijk. Nu jij nog! Sta stil bij je energieverbruik en kies bewust voor een milieuvriendelijker oplossing.

Bron: Allianz

 

Terug naar het overzicht