Een kind vervoeren op de moto of bromfiets

Veel motorrijders of gebruikers van bromfietsen willen graag hun kinderen naar school brengen of met hen op stap gaan op hun voertuig. Maar dit kan niet zonder rekening te houden met bepaalde regels van de wegcode.

1. Vanaf welke leeftijd mogen de kinderen mee op de motor of bromfiets?

2. Welke kledij moeten kinderen dragen?

Net zoals de bestuurder van de motor, moeten meereizende kinderen aangepaste kledij dragen: handschoenen, een jas of vest met lange mouwen, een lange broek of een “motorpak”, laarzen of hoge schoenen die de enkels beschermen. Het kind kan immers bij een valpartij of een ongeval op de weg belanden of weggeslingerd worden. Heel wat schaafwonden tot zware verwondingen kunnen vermeden worden door degelijke kledij, ook bij warm weer.

3. Welke helm?

Een helm is uiteraard van kapitaal belang:

4. Wat zijn goede kinderzitjes?

De wegcode stelt dat een kind (tot 8 jaar) moet vervoerd worden in een geschikt kinderbeveiligingssysteem.

5. Wat met de zijspan/sidecar?

De regels van het vervoer van een kind in een sidecar volgen dezelfde normen als deze hierboven beschreven. Vanaf een leeftijd van 8 jaar, is het dragen van de veiligheidsgordel verplicht. Vóór die leeftijd moet het kind stevig en veilig vastgemaakt worden in een kinderbeveiligingssysteem.

In het algemeen mag men, ondanks de geldende reglementering, niet uit het oog verliezen dat een kind vervoeren op een motor of bromfiets altijd een risico voor het kind inhoudt.

Bron: Europ-Assistance

 

Terug naar het overzicht