Is een aanhangwagen automatisch verzekerd door je autoverzekering?

Rijd je soms of frequent met een aanhangwagen aan de haak? In sommige gevallen is die automatisch verzekerd door je autoverzekering, maar niet altijd.

Hoe zit dat precies?

Wanneer je als autobestuurder een verkeersongeval veroorzaakt, dan ben je verantwoordelijk voor de veroorzaakte schade. Je autoverzekering – dat is een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering – vergoedt die schade aan derden. Deze verzekering is wettelijk verplicht voor elk motorrijtuig.

Voor een aanhangwagen met een maximaal toegelaten massa (MTM) lager of gelijk aan 750 kilogram is geen inschrijving of technische keuring vereist. Anderzijds wordt een aanhangwagen met een gewicht van minstens 500 kilogram gelijkgesteld met een motorrijtuig. En daarvoor is een BA-verzekering dus verplicht.

Wat betekent dit concreet?

Voor een aanhangwagen van minder dan 500 kilogram hoef je geen aparte verzekering af te sluiten. Weegt je aanhangwagen méér, dan moet die verzekerd zijn. Op het moment dat die aan je wagen gekoppeld wordt, is het alvast je autoverzekering die de dekking automatisch op zich neemt. Dat geldt voor alle aanhangwagens, ongeacht het gewicht. Soms betaal je zelfs geen extra premie.

Toch moet je elke aanhangwagen melden aan je verzekeraar. Want in principe zou die ook schade aan anderen kunnen veroorzaken wanneer hij niet getrokken wordt of wanneer hij aan een andere auto dan de jouwe gekoppeld wordt. We kunnen je ook meer informatie geven over de geldende aanvullende verzekeringen – zoals omnium, hulpverlening en rechtsbijstand.

Meer dan 750 kilogram

Voor een aanhangwagen met een maximaal toegelaten massa van meer dan 750 kilogram zijn een afzonderlijke inschrijving en een keuring altijd verplicht. Mogelijk kan je die eveneens laten opnemen in je bestaande BA-polis van je auto, maar daarvoor betaal je in de meeste gevallen wel een bijkomende premie.

Bron: Knack.be