Hoe voorkom ik brand of ongevallen in de keuken?

De meeste keukenbranden zijn te wijten aan zelfontbranding van oververhit vet of oververhitte olie, als gevolg van onoplettendheid: men laat een klontje boter in een pan smelten, er wordt aangebeld, men vergeet even dat er iets op het fornuis stond, en wanneer men weer in de keuken komt, staat de pan in brand … .

Naast dat jammer genoeg klassieke geval zijn er nog punten waarop u zou moeten letten om keukenbrand te vermijden:

Wat als de frietketel of een pan vuur vat?

Sluit de energietoevoer (gas of elektriciteit) af en dek de pan of de frietketel af met een deksel, een branddeken of anders een vochtige doek. Opgelet: tracht nooit brandende olie te blussen met water. De gevolgen kunnen dramatisch zijn: er ontstaat een vuurbal die de brand naar de hele ruimte kan doen overslaan, om nog maar te zwijgen van het gevaar voor de aanwezige personen. Verplaats de pan of de frietketel pas wanneer deze afgekoeld is.

Voorkom ongevallen met giftige onderhoudsproducten

Meestal worden onderhoudsproducten bewaard in een keukenkast. Zorg ervoor dat kinderen er niet bij kunnen en ze dus ook niet kunnen innemen. Berg onderhoudsproducten na gebruik dan ook meteen op, liefst in een kast die u kunt afsluiten. Bewaar ze voor alle zekerheid in de oorspronkelijke verpakking.

Bij een ongeval belt u het nummer van het Antigifcentrum, dat 24 uur op 24 bereikbaar is: 070/245 245.

Bron: Assuralia